Gerookte kippendijen

Gerookte Kippendijen

Ingrediënten

  • 1½kg Kippendijen (of filets)

Pekel

  • 200g Zout
  • 1 eetlepel Peper (gekneusd)
  • 1 eetlepel Tijm (gedroogd)
  • ½ theelepel Rozemarijn (gedroogd)
  • 4 stukken Laurierblaadje
  • 200g Bruine basterd suiker
  • 2l Water

Pekel (Optioneel)

  • 75g Honing

Notitie

Vrij zout, de honing is niet waargenomen, vermoedelijk door het overheersen van het zout.

Tips om te proberen:

  1. Afspoelen na het pekelbad en goed droog deppen en laten drogen aan de lucht.
  2. Pekelduur halveren

10-6-2017
120 gram Zout gebruikt

Instructies

Pekelbad
Stap 1
Doe het water, zout, peper, tijm, rozemarijn en de laurier (optioneel de honing/suiker) in een pan en breng kort aan de kook om o.a. het zout te laten oplossen. Laat dit pekel mengsel afkoelen.
Door de hoeveelheid water te halveren en te vervangen door ijsblokjes (1 liter water = 1 kg ijsblokjes) en deze na het koken toe te voegen kan de tijd verkort worden.

Kruidenboter

Kruidenboter

Ingrediënten

  • 150g Room boter
  • 10g Peterselie (Vers, uit eigen tuin)
  • 15g Bieslook (Vers, uit eigen tuin, variatie tip neem knoflook bieslook !)
  • 4 eetlepels Olijfolie (Extra Vergine)
  • 1 theelepel Citroensap
  • 1 snuf Zout (Zeezout, grof gemalen)
  • 1 snuf Peper (Zwart, grof gemalen)

Notitie

Voor 1500 gram boter heb ik de hoeveelheden kruiden maal 5 gedaan. Tevens 5 flinke tenen knoflook toegevoegd. Olijfolie, zout, peper en citroensap naar smaak (of op gevoel).

Instructies

Stap 1
Hak de peterselie en bieslook fijn.

Aziatische Ribbetjes

Aziatische Ribbetjes

Porties 4-6
Bereidingstijd 4 uren, 30 minuten
Kooktijd 2 uren
Totale tijd 6 uren, 30 minuten
Maaltijdtype Hoofdgerecht
Variabel Warm serveren
Uit boek Stoven-Grillen-Bakken-Braden in Gietijzeren pannen

Ingrediënten

  • 2kg Runderribben (varkensribbetjes gebruikt)
  • 125ml Hoisinsaus (Toko)
  • 60ml Sojasaus (Zoute gebruikt)
  • 60ml Sherry (droge) (genever gebruikt)
  • 3 eetlepels Honing
  • 3 eetlepels Sesamolie ((Aziatische))
  • 2 eetlepels Gember (Geraspt)
  • 1 eetlepel 5 Kruidenpoeder
  • 4 stukken Steranijs (Toko)
  • 2 tenen Knoflook
  • 1 stuk Jalapenopeper (Rode, fijngehakt, chilli pepertjes gebruikt)
  • 1 bos Lente-ui (dunne ringetjes, garnering)
  • 1 bos Koriander (Verse, voor garnering)
  • 1 eetlepel Mosterd (Dijon)

Instructies

Stap 1
Leg de ribbetjes naast elkaar in een zuurvrije schaal.