Groente & Seizoen

Milieuklasse van groent en fruit
De milieuklasse van groente en fruit geeft aan hoe milieuvriendelijk een product is, vergeleken met andere groente- en fruitproducten. De indeling in klassen A tot en met E is gebaseerd op de milieubelasting door de teelt, het transport en de verpakking van het product.

Milieubelasting
De teelt van groenten of fruit in een verwarmde kas kost (per kilo product) gemiddeld meer energie dan de teelt buiten op de akker. Veel producten uit de kasteelt hebben daarom een hoge milieubelasting. Door energiemaatregelen in de Nederlandse kasteelt zijn er wel kasproducten als tomaat en komkommer met een goede milieuscore. In de toekomst kunnen dat er door nieuwe energiemaatregelen steeds meer worden.

Het vervoer van bederfelijke en kwetsbare producten van een ander continent naar Nederland gaat vaak per vliegtuig. Dat geldt voor asperges, peultjes, verse kruiden en zacht fruit. Dat veroorzaakt veel broeikasgassen. Transport per schip is veel milieuvriendelijker. Vervoer per schip kost per kilo product maar weinig energie. Daardoor kunnen milieuvriendelijk geteelde groenten en vruchten uit Zuid-Amerika die per schip naar Nederland komen toch in klasse A vallen. De milieubelasting van vervoer per vrachtwagen zit tussen die van het vliegtuig en het schip in.

Biologische producten zijn op sommige aspecten beter voor het milieu, zoals meer biodiversiteit op de akker en minder schadelijk landbouwgif. Maar er is meer land nodig voor dezelfde hoeveelheid producten, en in klimaatbelasting en energiegebruik is er geen duidelijk verschil. Daardoor kan niet gezegd worden dat biologische producten overall milieuvriendelijker zijn dan niet-biologische producten. De Groente- en fruitkalender maakt daarom geen onderscheid tussen die twee.

Klasse A
Dit zijn de meest milieuvriendelijke producten. Hieronder vallen veel groenten en fruit van Nederlandse akkers. Ook akkerproducten uit andere Europese landen die over de weg vervoerd worden, krijgen klasse A. Een deel van de producten die per schip binnenkomen, vallen ook in deze klasse.

Klasse B
In deze klasse valt een klein aantal Nederlandse en Europese akkerproducten met een relatief lage opbrengst per hectare. In Spanje worden kassen deels bijverwarmd voor de teelt van sommige producten, zoals tomaat, bloemkool, broccoli en meloen. Dit zorgt voor een wat hoger energiegebruik. Ook Nederlandse producten uit verwarmde kassen met warmte-krachtkoppeling (een energiezuinige technologie) en een relatief hoge opbrengst per hectare vallen in deze klasse. Het gaat dan om trostomaten, ronde tomaten en komkommer. In deze klasse vinden we ook veel producten die per schip zijn aangevoerd.

Klasse C
Deze klasse betreft producten uit Nederlandse verwarmde kassen met warmte-krachtkoppeling die een relatief lage opbrengst per hectare hebben. Ook kwetsbaar fruit zoals bramen, frambozen en aardbeien dat in kleine hoeveelheden (150 – 250 gram) verpakt wordt met veel (hard plastic) verpakkingsmateriaal valt in deze categorie. Het kan dan gaan om fruit uit Nederland en andere Europese landen.

Klasse D
Hieronder vallen importproducten die over relatief korte afstand door de lucht vervoerd worden (Midden Oosten). Ook bevat klasse D producten met een ongunstige combinatie van een lage opbrengst per hectare, gebruik van potgrond, kasproducten zonder warmte-krachtkoppeling en/of veel verpakkingsmateriaal.

Klasse E
Deze klasse bestaat uit producten die van heel ver ingevlogen worden, zoals Zuid- en Midden-Amerika, Zuid-Oost-Azië en Nieuw-Zeeland. In klasse E vallen ook producten met een ongunstige combinatie van lage opbrengst per hectare, gebruik van potgrond, geen warmte-krachtkoppeling in de kasteelt en/of veel verpakkingsmateriaal.

Januari Februari
Maart April
Mei Juni
Juli Augustus
September Oktober
November December

 

Goede keuze het hele jaar rond: 
Groente 
aardappelen, bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla,
koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool,
spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof, witte kool
Fruit
ananas, appel, banaan, druif, granaatappel, grapefruit,
mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim, sinaasappel

Bron:www.milieucentraal.nl
Milieu Centraal informeert consumenten over energie en milieu in het dagelijks leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.